Beacon – proiect minimalist de lumină

Beacon este un proiect de lampă românesc, tocmai premiat cu Silver Award la A’ Design Awards 2013. Lampa este primul proiect de lumină al lui Bogdan Moga, inspirat din imaginile SF ale navelor spațiale și a antenelor lor, creată în întregime manual și în ediție limitată.

Beacon este o lampă de noptieră creată din tuburi de cupru, de o minimalism obsesiv al formelor: linii drepte, încadrare naturală a sursei de curent în design, o soluție organică pentru butonul de pornire. Sursa de lumină este LED, cea mai economică sursă de lumină, încastrată în rășină transparentă ca să domolească puterea luminii. Întrerupătorul este integrat în corpul lămpii, ascuns la îndemână în capacul de sus.

Beacon_05

Dar ceea ce o face profund diferită de orice altă lampă de noptieră este felul în care creează lumina: Beacon nu luminează direct, ci proiectează lumina pe suprafața în fața căreia este așezată. Lumina proiectată este caldă și difuză, creând o experiență perfectă pentru o lampă de noptieră, dar și o lumină personală fiecărui perete.

Lampă este creată ca o experiență personală fără sfârșit: fiecare contact, fiecare tub sunt create și îmbinate manual, fiecare casă în care se află își pune amprenta diferit asupra lămpii – de la culoarea suprafeței pe care o reflectă, care va da o culoare diferită luminii, până la aerul în care se află, care va duce la o oxidare diferită a cuprului din care este construită, LED-urile care asigură că va putea dura aproape cât o viață.

Anul acesta, Beacon caută parteneri pentru producție în serie limitată.

Beacon_04

Bogdan Moga este în timpul liber artizan în cupru și lumină, cu atelierul în București. Este Art Director la Ogilvy&Mather România, pasionat de tehnologie, filme și fotografie. Mai multe despre ce face pe www.bogdanmoga.com

A’ Design Awards este un concurs internațional de design, organizat în Italia. Despre Beacon și premiul obținut puteți citi: http://www.adesignaward.com/design.php?ID=28128