CV de artist sibian

Centrul Cultural Habitus (Piața Mică nr.4 – subsolul Bisericii Catolice) găzduieste de câteva zile expoziția “Balul Tinerilor Artiști”. 40 de lucrări de artă contemporană, pictură, desen, stencil pe pânză, grafică, sculpturi cinetice, gravură, graffiti sunt prezentate publicului sibian. Proiectul este o premieră la nivel local, fiind primul proiect de acest gen care a reușit să strângă un număr atât de mare de artiști sibieni tineri într-o expoziție de grup.

Evenimentul urmărește susţinerea tinerilor artişti şi promovarea tuturor formelor de expresie vizuală, mai ales în rândul publicului mai puţin specializat. “Balul Tinerilor Artiști” nu este o doar o expoziţie statică, plictisitoare, organizată de specialiști pentru specialiști. Este un proiect inedit care promovează şi încurajează experimentul în toate formele sale și dă șansa artiștilor sibieni să-și expună “CV-urile” la ei acasă.

Artiştii care expun sunt: Chris Baltheş, Claudiu Cândea, Lavinia Crețu, Ștefan Radu Crețu, Irlo, Dan Raul Pintea, Ioana Popa, Albert Tiberiu Sofian, Florin B. Tomescu, Casandra Vidrighin, Mihai Zgondoiu.

image description

Albert Tiberiu Sofian (n. 1981,) trăiește și lucrează în Sibiu. Este absolvent al Universității de Arte şi Design din Cluj, în prezent fiind doctorand în cadrul aceleiaşi instituţii. A semnat mai multe expoziţii personale în Bucureşti, Braşov, Sibiu, dintre care amintim: Bad art Fantasy (2011), Atelier 030202, Just me (2009), KronArt Galery. Are lucrări în colecţii particulare din SUA, Germania, Italia. În lumea imaginată de Albert Sofian devenim martorii unei scenografii în care drama interioară este defulată și purtată ca stigmat pe propriul corp.

https://www.facebook.com/pages/Sofian-albert/218777464896560?ref=br_tf

IRLO (n.1985) este deja arhicunoscut în lumea street art-ului românesc și nu numai. Personajele sale ficționale împânzesc zidurile din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad, Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești, Bistrița, Constanța. În afara granițelor a pictat în New York şi Berlin. A expus în Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (2008, 2009), în Galeria ICR din New York (2009) şi în Vatra Collective – București (2012). Este pasionat de ezoterism, teorii conspirative şi mitologie.

https://www.facebook.com/irlo.neaparat?fref=ts&ref=br_tf

Ioana Popa (n. 1981), e doctor al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, fiind în prezent cadru didactic titular la secţia pictură, în cadrul aceleaşi universităţi. A avut expoziţii naţionale (Sighişoara, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca) şi internaţionale (Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria),

Chris Balteş (n.1975) lucrează în Sibiu ca muzician şi artist vizual. A expus la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal şi la Centrul Cultural German din Sibiu. Mediile de exprimare sunt desenul, obiectele, fotografia, muzica.

Lavinia Creţu (n.1983) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, departamentul Grafică. În 2005 a primit o bursă de studiu Socrates Erasmus la  Universitatea de Arte plastice şi Design, TEI, Atena. Restaurarea de sine este tema principală care îi ghidează fiecare lucrare în parte.

https://www.facebook.com/pages/Lavinia-Cretu/295980443855241

Ştefan Radu Creţu (n.1983) este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti (master). În 2005 a căştigat o Bursa Socrates Erasmus, Academia de Arte plastice, Wroclaw, Polonia. Obiectele lui Ştefan Radu Creţu reprezintă hibrizi între maşinării şi animale, ce par a avea un spirit uman. Aceste obiecte includ sisteme mecanice ce capătă viaţă în momentul interacţunii cu vizitatorul. Artistul îşi împarte lucrările în sculpturi şi desene cinetice.

http://stefanraducretu.blogspot.ro/  & https://www.facebook.com/stefan.r.cretu

Casandra Vidrighin (n 1978) creează în Sibiu. E absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale Oradea, specializarea sculptură. “Consider arta un teritoriu al cunoaşterii, al neîncrederii, al uimirii, al haosului sau al împăcării, al repulsiei sau al apropierii, al atracţiei, al hilarului… sau poate nu e nimic. Dar şi acest nimic se poate transforma în artă şi asta mi se pare fascinant!”

https://www.facebook.com/casandra.vidrighin/info

Claudiu Cândea (n.1978, Sibiu), artist plastic, absolvent al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, în prezent fiind cadru didactic al acestei instituţii. Şi-a expus lucrările în expoziţii naţionale (Cluj-Napoca, Bucureşti) şi internaţionale (Polonia).

https://www.facebook.com/candea.claudiu

Florin Tomescu (n.1983, Sibiu). Este membru U.A.P. secţia pictură Bucureşti. Trăieşte şi lucrează în București. Activează ca artist vizual în următoarele categorii: desen, pictură, instalații, video art, design. A avut expoziţii în Bucureşti, Timişoara, Sibiu, iar pe plan extern în Spania, Argentina, Muntenegru.

https://www.facebook.com/florinb.tomescu

Dan Raul Pintea (n.1981, Sibiu), a absolvit Facultatea de Arte Plastice, departamentul de grafică al Universităţii de Arte şi Design. Abordările sale artistice sunt mai degrabă atipice, dar în acelaşi timp reflectă situaţia inocularii în cultură şi societate. Începând cu 2007 a expus în galerii precum Ivan Gallery (RO), Galeria 26 (RO), Anca Poteraşu Gallery (RO), Victoria Art Centre (RO), Sala Dalles (RO), Pavilion (RO) Trypthycon (GER), Visual Kontakt (GER), Program Gallery (POL).

www.pinteadanraul.com

Mihai Zgondoiu, născut la Mediaş, este absolvent al Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, licenţiat şi absolvent de masterat în grafică. Activează ca artist vizual în următoarele domenii: desen, colaj, foto, video – instalaţii, performance, artă urbană. În 2008 a fost co-curator al Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală IEEB 3. Începând cu anul 2009 coordonează și curatoriază proiectele vizuale la ATELIER 030202 – spaţiu de artă contemporană. Din decembrie 2012 este co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara. Este membru UAP și doctorand la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

www.mihaizgondoiu.ro & https://www.facebook.com/zgondy

Expoziția mai poate fi vizitată până în data de 14 noiembrie 2013, zilnic, în intervalul 10:00 – 18:00 şi reprezintă penultima etapă a proiectului “Balul Tinerilor Artişti”. Proiectul se va încheia în data de 14 noiembrie cu un bal dedicat artiştilor, la care participă reprezentanţi ai mediului de afaceri din Sibiu.

“Balul Tinerilor Artişti” este o acțiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Scopul proiectului este de a prezenta şi susţine artiştii din spaţiul sibian. Mai multe detalii despre proiect pe http://contemporanart.ro/

Sergiu Olteanu

0730/030.744