Un român pe lista câștigătorilor Henkel CEE Art.Award 2013

Daniel Nicolae Djamo a câștigat “Young Artist’s Prize CEE”

Tânărul artist român Daniel Nicolae Djamo a primit „Young Artist’s Prize Central Eastern Europe”, în cadrul galei Henkel Art.Award care a avut loc la Viena pe 4 decembrie 2013, la Muzeul Moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) din Viena. Young Artist’s Prize CEE se acordă ca parte a competiției Premiul Henkel CEE pentru Artă și reprezintă o bursă de trei luni la Viena, în programul Artists-in-Residence, derulat de KulturKontakt Austria și de Ministerul Federal al Educației, Artelor și Culturii din Austria. La finalul rezidenței, artistul are posibilitatea de a expune lucrările create în acest timp. Pe lângă bursa Kultur Kontakt, artistul român primeşte din partea companiei Henkel un premiu în valoare de 2.000 euro.

În vârstă de 26 ani, Daniel Nicolae Djamo reprezintă noua generație de artiști din România. Născut la București și activ deja pe scena artistică internațională, Daniel este în prezent doctorand în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Lucrările sale reprezintă o contribuție exemplară la interfața dintre arta vizuală și cercetarea teoretică și critică.

“Pe durata bursei de la Viena, voi lucra la „Nomadaptare”, o cercetare ce tratează problemele imigranților (născute în pântecul țărilor adoptive, în mare măsură vestice). Mulțumită acestui premiu, voi putea pune carne pe scheletul pe care m-am căznit să-l ridic în ultimii 2 ani.

Grefele creează goluri atât în noua lume, în ei înșiși, cât și acasă, în spțtiul de unde provin (fără a mă referi numai la familie). Lucrarea dezbate reușita realei adaptări. Am pornit de la experiența mamei mele, care a emigrat în 2007 în Franța, unde a deschis un cabinet medical”, a declarat Daniel Nicoale Djamo.

Conform juriului de la Viena, care l-a selectat pe Daniel câștigător, ceea ce descrie lucrările sale este tema istoriei și în mod specific elemente ale revoluției din 1989. Lucrările lui video au ca punct central problema României actuale în relație cu acel moment foarte puternic din istoria României și a Europei. Artistul ilustrează procesul uitării și se implică, de asemenea, în istoria orală pentru a readuce la suprafață amintirile celor care au luat parte la revoluția din România.

Lucrările lui Daniel Djamo sunt legate de teme din mass-media, de rolul televiziunii în trecut și în prezent, de întrebări legate de îmbătrânire și moarte și de importanța artei pentru memorie și pentru construirea istoriei.

b2

Arta contemporană românească a fost bine reprezentată în finalele Henkel CEE Art Award. Astfel, lista câştigătorilor a fost inaugurată de artistul român Dan Perjovschi, primul câştigător al Premiului, în 2002.

După Dan Perjovschi în 2002, în finala de la Viena au mai fost prezenţi Pavel Brăila din Republica Moldova în 2010, Cristina David – în 2011, Anca Benera şi Arnold Estefan- la ediţia din 2012 și Ștefan Sava în 2013.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

  • GMP PR, Roxana Poede,  tel: 021 – 210 44 61, email: roxana.poede@pr.gmp.ro
  • Henkel Romania, Lavinia Toma, tel: 021 – 203 26 00, email: Lavinia.Toma@henkel.com

Henkel CEE, cu sediul in Viena, operează în peste 32 de țări din Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenți, produse de curățenie și cosmetice, fiind lider pe piața produselor cosmetice pentru păr, dar și pe piața adezivilor și pe segmentul de tratamente pentru suprafețe. În 2012, Henkel CEE a raportat vânzări de 3,024 miliarde Euro și un total de 9.200 de angajați.

Henkel operează la nivel global cu mărci și tehnologii grupate în trei divizii:  Laundry & Home Care, Beauty Care și Adhesive Technologies. Companie fondată în 1876, Henkel deține în prezent poziții de lider global atât pe piețele de bunuri de larg consum, cât și pe cele industriale, printre cele mai importante mărci numărându-se Persil, Schwarzkopf și Loctite. Henkel are cca 47,000 de angajați la nivel global și a înregistrat în anul fiscal 2012 vânzări de 16,510 miliarde euro și un profit operațional ajustat de 2,335 miliarde euro. Acțiunile preferențiale Henkel sunt listate la bursa germană DAX.