Programul detaliat al Operei Maghiare Cluj pe luna decembrie

luni, 8 decembrie, 18.00

Durata spectacolului 2 ore 30 min.

Undeva în Europa

Musicalul „Undeva în Europa”, este o poveste emoţionantă cu şi despre copii, o pilduitoare lecţie de viaţă chiar şi pentru adulţi fiind inspirat de filmul omonim realizat de Géza Radványi. Întâmplările au loc după cel de-al doilea război mondial surprinzând o realitate ignorată de adulţi, aceea a copiilor rămaşi orfani pe străzile oraşelor, fără mijloace de supravieţuire, fără ocrotire sau afecţiune. O lume în derivă în care copiii trebuie să se descurce singuri, să înfrunte primejdii pentru a-şi asigura hrana, să-şi dea curaj, să se consoleze, o lecţie de solidaritate şi candoare, de suferinţă şi puritate, de tragism şi ingenuitate. Muzica imaginată de Dés László este o împletire inspirată de elemente de jazz, de muzică pop, de marş de canţonetă sau tango, în duete lirice sau dramatice, în coruri şi ansambluri expresive şi emoţionante. Regia lui Béres László scenografia şi costumele create de   Cristian Gătina, coregrafia Melindei Jakab precum şi conducerea muzicală a dirijorului Kulcsár Szabolcs asigură succesul perpetuu al acestui neobişnuit show. Neobişnuit, deoarece majoritatea artiştilor sunt copii, care alături de câţiva adulţi, cântă, dansează, joacă, dând viaţă unor personaje pe care publicul mic şi mare le-a îndrăgit umplând sala operei la fiecare reprezentaţie.

afis-bun

 marți, 16 decembrie,  18.30

Durata spectacolului 1 oră 30 min.

 PREMIERĂ

Visul unei nopți de vară

Spectacol de balet după drama lui William Shakespeare

Dirijor: Jankó Zsolt

Díszlettervező / Decor: Venczel Attila

Jelmeztervező / Costume: Ledenják Andrea

Dramaturg / Dramaturg: Alexandra Felseghi

Hangversenymester / Concert maestru: Ferenczi Endre, Barabás Sándor

Ügyelő / Regia tehnică: Gálffy Erzsébet

A rendező munkatársa / Asistent regie: Cîmpean Rareș

Rendező-koreográfus / Regia şi coregrafia: Jakab Melinda

„Visul unei nopţi de vară” – una din cele mai cunoscute şi mai îndrăgite piese ale lui William Shakespeare, este transpusă în dans prin fuziunea baletului neoclasic cu dansul contemporan. Ar fi păcat să nu înţelegem că permanenta modernitate a piesei – hazardul, forţa dar şi superficialitatea relaţiilor interumane, perpetua luptă dintre sexe, controlul societăţii şi lipsa intimităţii datorate tehnologiei, ne priveşte pe fiecare dintre noi. „Visul unei nopţi de vară” este un mozaic de poveşti independente, a căror legătură o constituie cadrul natural şi lumea visului. De-a lungul existenţei, fiecare dintre noi oscilează între două planuri, real şi virtual, planuri care devin constante ale construcţiei noastre individuale. În fond, comedia shakespeariană ridică o întrebare identitară extrem de actuală pentru lumea noastră suprasaturată de imagini repetitive, o lume în care ne este foarte greu să distingem originalul de copia sa.

 sâmbătă, 20 decembrie,  19.00

Durata spectacolului 2 ore

Concert comemorativ Kőrösi Jancsi

Jazz

Ramona Horvath Trio (Franța) prezintă  „Seara Omagială Kőrössy Jancsi“

Considerat de critici ca fiind cel mai important muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Kőrössy Jancsi, originar din Cluj, a pus bazele „Jazzului în România” încă din anii 50’, fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA la finele anilor 60’, Kőrössy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Pianista Ramona Horvath  a fost eleva și partenera de scenă a lui Kőrössy Jancsi, cei doi au susținut concerte de mare succes în toată Europa, și au înregistrat CD-ul „Dor de Acasă”, distins cu premiul

„Cel mai bun disc de jazz al anului “ (2009).

Cu ocazia acordării titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Kőrössy Jancsi (decedat în 21 ianuarie 2013), Ramona Horvath va susține un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau la contrabas si Frédéric Sicart la baterie – eveniment organizat de către „Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură ” în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj.

miercuri, 24 decembrie,  16.00

Ali Baba și/vreo patruzeci de hoți

Családi musical két részben / Musical în două acte

Durata spectacolului 2 ore 30 min.

Díszlettervező / Scenografie: Venczel Attila

Jelmeztervező / Costume: Vancea Veronica

Koreográfus / Coregraf: Dévényi Ildikó

Hangversenymester / Concert maestru: Ferenczi Endre, Barabás Sándor
A koreográfus munkatársa / Regia tehnică: Rusu P. Gabriela
Ügyelő / Regia technică: Gálffy Erzsébet
Súgó / Sufleur: Tatár Gizella

A rendező munkatársa / Asistent regie: Szabó Emese és Venczel Péter

Rendező / Regia: Moravetz Levente

Notorietatea cuplului Venczel Peter – Moravetz Levente este deja de mult timp recunoscută. Musicalul Ali Baba şi vreo patruzeci de hoţi, prezintă o excepţională muzică orientală în care exuberanţa şi vitalitatea se regăsesc din abundenţă. Este un spectacol în care muzica este pusă în valoare prin coregrafie (bellydance), tehnici de machiaj, stiluri de dans oriental, accesorii variate (voaluri, evantaie, săbii,…), vestimentaţie, toate introducându-ne în ambianţa minunată şi plină de farmec a celor 1001 de nopţi, în care povestea lui Ali Baba şi a celor patruzeci de hoţi ocupă un loc privilegiat.

marţi, 30 decembrie, 18.00

Durata spectacolului 2 ore 30 min.

PREMIERĂ

LETSHOW!

Cabaret

Vezényel / Dirijor: Kulcsár Szabolcs

Szereplők / În distribuție:

Balázs Borbála, Barabás Zsuzsa, Bartha Boróka, Egyed Apollónia, Fülöp Tímea, Hary Judit, Kerekes Mária, Székely Zselyke, Ábrahám Gelllért, Gergely Elek, Farkas Lóránd, Laczkó Vass Róbert, Marosán Csaba, Pataki Adorján, Rétyi Zsombor, Sándor Csaba, Sárosi Áron, , Szilágyi János

Meghívott vendégek / Artişti invitaţi: Jazzybirds, Tokos Zenekar

Kabaréjelenetek / Momente de cabaret: Ádám János, Madarász Lóránt

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara / Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj

Díszlettervező / Scenografie: Venczel Attila

Jelmeztervező / Costume: Ledenják Andrea

Koreográfus / Coregraf: Jakab Melinda, Rusu P. Gabriella

Hangversenymester / Concert maestru: Ferenczi Endre, Barabás Sándor

Ügyelő / Regia tehnică: Venczel Péter

Sugó / Sufleur: Kondrát Bea

Rendező / Regia: Béres László

Spectacolul de cabaret LETSHOW vă oferă şansa de a trăi o seară specială la Operă. O seară plină de muzică, dans şi umor, pentru a întâmpina Noul An cu voie bună. Dirijorul Kulcsár Szabolcs și regizorul Béres László urmând tradiția anilor trecuți pentru spectacolul de revelion, au făcut o selecție a celor mai cunoscute fragmente din cele mai îndrăgite operete și musicaluri ale repertoriului de gen. Trebuie menționat însă că, piesele din această selecție sunt inedite, lipsind în ultimii 10-15 ani din spectacolele de cabaret de Anul Nou. Membrii colectivului de artiști ai Operei vor putea fi văzuți și şi în ipostaze neobişnuite, cum ar fi de exemplu soliștii Madarász Lóránt și Ádám János care vor prezenta momente de cabaret. Şi surprizele nu se opresc aici.

Invitații serii vor fi, formația Jazzybirds și Ansamblul Tokos, ambele alcătuite din membrii ai orchestrei Operei Maghiare. Ansamblul de balet al Operei va oferi publicului un spectacol de dans de zile mari, în coregrafia inspirată a două mari artiste ale scenei: Jakab Melinda și Rusu P. Gabriella.

Ideea principală a SHOWului este dialogul a două lumi muzicale, cea modernă și cea clasică, într-o adevărată emulaţie, ce alternează jazzul cu folclorul tradițional, opereta, musicalul, chansonul, cu momente haioase de cabaret, într-un decor inspirat, realizat de Venczel Attila și costume create de designerul Ledenják Andrea.